Τα τελευταία χρόνια, λόγω της εμφάνισης της πανδημίας της Covid-19, το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης λάμβανε χώρα εξ αποστάσεως. Ανεξαρτήτως του εκπαιδευτικού αντικειμένου και της ηλικιακής ομάδας των εκπαιδευόμενων, όλες οι τάξεις μεταφέρθηκαν στον ψηφιακό κόσμο, χωρίς όμως να υπάρχει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο ώστε αυτή η μετάβαση να γίνει ομαλά και χωρίς δυσκολία. 

Σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκε το Bequel, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας των εξ αποστάσεως μαθημάτων που παρέχουν οι φορείς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέσα από την ανάπτυξη ενός online ερωτηματολογίου σιγκριτικής αξιολόγησης.  

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε έρευνα σχετικά με τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα διασφάλισης ποιότητας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως την τελευταία δεκαετία περίπου, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμη και πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.  

Ενδεικτικά, σε διεθνές επίπεδο, έχουν αναπτυχθεί κείμενα σχετικά με την ατομική πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ISO/IEC 24751, 2008, rev. 2020) ή τον οδηγό διασφάλισης ποιότητας της διαδικτυακής εκπαίδευσης (APEC, 2019). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει αρκετά σχετικά κείμενα, όπως το πλάνο για τη διαδικτυακή εκπαίδευση του 2018 ή το πλάνο δράσης για την διαδικτυακή εκπαίδευση του 2021-2027, ενώ και άλλοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν δημοσιεύσει παρόμοια άρθρα ή έρευνες.  

Στο πλαίσιο λοιπόν, της γενικότερης έρευνας, αποτυπώθηκε και η ελληνική πραγματικότητα. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν παρέχει ένα επίσημο πλαίσιο για τη διασφάλιση της ποιότητας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ η πιστοποίηση που λαμβάνουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν καλύπτει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κάποια από αυτά, στο πλαίσιο της εσωτερικής τους αξιολόγησης, χρησιμοποιούν ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης ή εφαρμόζουν τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα για τη διασφάλιση ποιότητας στα διαδικτυακά μαθήματα που προσφέρουν. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο  εκπόνησε και απέστειλε πρόσφατα, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας στην Ελλάδα ,μια έρευνα σχετική με το πλαίσιο διασφάλισης ποιότητας της ψηφιακής εκπαίδευσης. 

Συνοψίζοντας, παρά τις εκτεταμένες ενέργειες που έχουν λάβει χώρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, η επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη επίσημου πλαισίου για τη διασφάλιση ποιότητας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ελλάδα παραμένει. Η έρευνα του ΕΑΠ θα δημοσιευθεί από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας και αναμένεται να αποτελέσει το επίσημο πρότυπο που θα χρησιμοποιηθεί στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση.